
ŞALGAM SUYU (SİYAH HAVUÇ SUYU) NEDİR?
Siyah Havuç Suyu veya bilinen adıyla Şalgam Suyu Turpgiller ailesine ait bir bitki olan ve Konya'nın Ereğli ilçesinde yetişen siyah havuçtan elde edilen bir içecektir. Bir tür pancar olan siyah havucun şalgam turpu, su, tuz ve maya ile karıştırılıp 30-40 gün bir mayalanma sürecinden sonra şişelenmesiyle oluşmaktadır. 30 - 40 günlük mayalanma süreci şalgamın fermente olması açısından önemlidir. Şalgam suyunun hammaddesi olan siyah havucun ana üretim merkezi Konya'nın Ereğli ilçesidir. Coğrafi ürün tescili 09/06/2017 tarihinde yapılmış olan siyah havuç Ereğli Siyah Havucu olarak adlandırılmaktadır. Şalgam suyu hafif ekşimsi bir tada, kırmızı renge ve bulanık bir görüşe sahiptir. Acılı ve acısız çeşitleri olan şalgam özellikle kebap yanında içilmektedir.
ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI
- Eklem ağrısı şikayetlerini azaltır.
- Romatizma ve nikriste faydalıdır.
- Göğsü yumuşatır.
- Akciğer ve bronşları temizler.
- Boğaz iltihaplarını giderir.
- Böbrek taşlarını ve böbrekteki kumu dökmeye yardımcı olur.
- Ağız içerisindeki yaraları önler.
- İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
- İçeriğinde bulunan laktik asit sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
-
Vücuttaki toksinleri temizler. İçerdiği antioksidan ile yaşlanma
belirtilerini azaltır, vücut bağışıklığını güçlendirir ve bünyesindeki C
vitamini ile cildi besler ve korur.
- Oldukça düşük kaloriye sahiptir. Lif bakımından zengindir, lifler vücutta şişerek tokluk hissi verir. Bu sayede de kilo vermek isteyenler için faydalıdır.
- İçeriğinde bulunan A, B ve C vitaminleri sayesinde kalp ve göz sağlığına iyi gelir.
- Potasyum, kalsiyum ve demir minerallerini içerir. Diş ve kemik sağlığına da iyi gelir.
- Bünyesinde bulunan mineraller sayesinde stresi azaltır ve sinirleri yatıştırır.